No items found.

Een drukke herfst in de jeugdhulpinstellingen

Tijmen Burggraaf
Gepubliceerd
October 1, 2020

De contractmanager in de Jeugdzorg krijgt een drukke herfst. De helft van de jeugdzorgaanbieders voorspelt liquiditeitsproblemen in het najaar nu de omzetcompensatie is afgelopen. Maar een groot deel van de aanbieders had al financiële problemen voordat de coronacrisis uitbrak. In het najaar gaat bovendien blijken of de voorspelde boeggolf zichtbaar wordt. De regio’s die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de data- en informatiesystemen gaan dit najaar de vruchten van de investeringen plukken: zij kunnen nu echt datagedreven sturen en snel inspelen op de risico’s waar zij inzicht in hebben.

Jeugdhulpinstellingen ervaren liquiditeitsproblemen in het najaar

In juni publiceerde de Jeugd Autoriteit de laatste update van de corona-quickscan. Hierin gaf 52% van de jeugdhulpinstellingen aan dat zij liquiditeitsproblemen verwachten later in 2020. Tot en met juni dit jaar viel een terugval van omzet nog onder de compensatieregeling, maar nu moeten aanbieders op eigen benen staan. In de regio’s waar de financiële dashboards goed op orde zijn, kunnen contractmanagers risico's bij zorginstanties direct signaleren. Door meteen na de zomer afspraken te maken met de aanbieders met deze signalen ontstaat er later in het jaar ruimte.

Uitgestelde jaarverslag zorg - 1 oktober

De aanbieders die financieel ongezond de crisis zijn ingegaan lopen extra risico op liquiditeitsproblemen in het najaar. 1 oktober is een belangrijke datum. Dan is de uitgestelde deadline voor de jaarverantwoording in de zorg over 2019. De informatie uit de jaarrekeningen van zorgaanbieders is dit jaar essentieel om het totaalplaatje van de risico’s in te schatten. De kwalitatieve toelichting zal op 1 oktober bovendien specifieke informatie bevatten over hoe de aanbieder de crisis heeft beleefd. 1 op de 5 jeugdhulpinstellingen die het jaarverslag van 2019 al heeft gedeponeerd, heeft een risicovolle financiële positie aan het begin van 2020.

Boeggolf in de zorg

Financiële zaken zetten dit najaar dus de toon, maar dat is niet het enige wat gaat spelen. Voor de zomer was er veel te doen over de boeggolf. Van uitstel komt geen afstel, maar juist een verzwaarde zorgvraag na de zomer, zo was de gedeelde verwachting. Regio’s die de cliëntenstromen goed inzichtelijk hebben, van macroniveau tot zorgpaden, gaan een eventuele golf terugzien in de dashboards.

Investeren in informatievoorziening werpt zijn vruchten af

De regio’s die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in hun informatievoorziening gaan dit najaar de vruchten plukken op deze dossiers. Hun contractmanagers hebben het inzicht en worden direct op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in het zorglandschap, waar ze vervolgens proactief op kunnen inspelen. Dat is datagedreven sturen zoals het bedoeld is. De regio’s die de datavoorziening niet op orde hebben, lopen dit najaar het risico dat ze worden ingehaald door de ontwikkelingen en pas met de aanbieders om tafel gaan als de problemen al zijn ontstaan.

Proactief inzicht in zorgaanbieders

A-INSIGHTS helpt jeugdregio’s om proactief inzicht in het zorglandschap te krijgen. Via de Aanbiedermonitor houdt A-INSIGHTS de aangesloten jeugdregio’s op de hoogte van de belangrijkste inzichten uit de jaarrekeningen van zorgaanbieders over 2019.

Meer weten? Neem gerust een kijkje op de website of benader ons via een belafspraak via deze link of rechtstreeks via onderstaande gegevens.

Related reads
Inhoud
Deel dit artikel
Schrijf je in voor de laatste inzichten
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Uitschrijven kan op elk moment

Volg de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg de laatste ontwikkelingen binnen het sociaal domein in jouw mailbox.

Bedankt! Uw inzending is ontvangen!
Vink het vakje aan om aan te geven dat u akkoord gaat met het ontvangen van berichten van A-INSIGHTS en toestemming geeft voor de opslag en verwerking van uw persoonlijke informatie.
` `