No items found.

Miljoenenverlies Pluryn Hoenderloo Groep

Tijmen Burggraaf
Gepubliceerd
September 29, 2020

Vandaag deponeerde Pluryn, na een officieel uitstel van de deponering eerder in 2019, de jaarcijfers over 2018. Een van de grootste jeugdzorgaanbieders van het land (bijna 5000 kinderen in zorg) heeft 2018 afgesloten met een verlies van €15,6 miljoen onder aan de streep. Het operationeel verlies is €11,3 miljoen (-2,7% van de bedrijfsopbrengsten). Pluryn noemt een aantal drijvers van het verlies:

  • Niet-betaalde overproductie
  • Hoge integratiekosten voor de overname van het noodlijdende Intermetzo in 2016
  • Hoge kosten gerelateerd aan de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten
  • Personeelstekorten die dwingen tot de inhuur van duur, tijdelijk personeel

Verlies Pluryn

Van 2015 t/m 2017 is de pijn van Pluryn (deels) gecompenseerd door subsidie van de TAJ. In 2018 valt deze weg en leiden, met name, de stijgende personeelskosten tot rode cijfers. Door het verlies zakt het weerstandsvermogen naar 10,4%, waardoor Pluryn niet meer aan de financiële afspraken met hun banken voldoet. Pluryn is ondertussen onder Bijzonder Beheer gesteld. De instelling geeft aan pro-actief met zijn stakeholders te werken aan een meerjarenbeleid met concrete maatregelen op 'Zorg', 'Personeel' en 'Financiën'.

Druk op grote Jeugdzorgaanbieders

Bovenstaand is niet één incident bij één aanbieder. Pluryn, dat in het laatste jaar voor de transitie (2014) nog een positief operationeel resultaat van 6,4% noteerde, is exemplarisch voor een groot aantal jeugdzorginstellingen dat moeite heeft om in het complexe Jeugdzorglandschap het hoofd boven water te houden. Ongeacht visie op het stelsel: de resultaten tonen aan dat actie noodzakelijk is om de zorgcontinuïteit te waarborgen: Actie waarin gezamenlijk de bal opgepakt moet worden en alle stakeholders een verantwoordelijkheid hebben.

A-INSIGHTS in het Sociaal Domein

A-INSIGHTS helpt stakeholders in het sociaal domein door, o.b.v. openbare data, zo eenvoudig en transparant mogelijk inzicht te brengen in de financiële positie van zorgaanbieders. Daarin ligt de focus op continuïteitsrisico en hoge winsten. Benieuwd wat A-INSIGHTS voor jou kan betekenen? Wij praten graag met je verder.

Related reads
Inhoud
Deel dit artikel
Schrijf je in voor de laatste inzichten
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Uitschrijven kan op elk moment

Volg de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg de laatste ontwikkelingen binnen het sociaal domein in jouw mailbox.

Bedankt! Uw inzending is ontvangen!
Vink het vakje aan om aan te geven dat u akkoord gaat met het ontvangen van berichten van A-INSIGHTS en toestemming geeft voor de opslag en verwerking van uw persoonlijke informatie.
` `