No items found.

[Ontwikkelingen Sociaal Domein] Gemeenten raken in de knel

Tijmen Burggraaf
Gepubliceerd
January 11, 2021

Dit blog is een onderdeel van onze trends (2016/2019) in het sociaal domein reeks. In deze reeks gaan we in op de ontwikkelingen in het sociaal domein. Gemeenten geven als gevolg van de volumegroei meer geld uit aan het sociaal domein. Deze stijgende uitgaven hebben weer tot gevolg dat de gemiddelde structurele exploitatieruimte van gemeenten is afgenomen van 3% in 2015 tot 0% in 2019. Meerdere gemeenten trekken hierom al enkele jaren aan de bel.

Gemeenten in de knel met begroting

Er zijn ongeveer 355 gemeenten in Nederland. Het aantal gemeenten dat de begroting niet meer rond krijgt is in 2019 zelfs groter dan het aantal gemeenten waarbij dat nog wel lukt.

Ontwikkelingen sociaal domein

Als gevolg hiervan zien we de solvabiliteit van gemeenten teruglopen. Anders gezegd: ook bij de gemeenten raken de zakken leeg en dat is voor hen reden om bij het Ministerie en de VNG de noodklok te luiden. Gemeenten zijn in eerste instantie zelf aan zet om de financiële tekorten te beheersen. Een logische gedachte om de tekorten in het sociaal domein terug te dringen is om de oplossing ook in het sociaal domein te zoeken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: gemeenten dragen immers de verantwoordelijkheid om al hun inwoners van de juiste hulp te voorzien.

Ontwikkelingen sociaal domein

 

Continuïteit van zorg

Daarnaast laten contracten het niet altijd toe om stevig in te grijpen. Ligt het antwoord dan in het verder terugschroeven van de tarieven? We weten al langer dat dat de laatste jaren is gebeurd, maar ook dat de financiële positie van zorgaanbieders verder terugloopt. De bodem lijkt hierin dus bereikt, zeker in de jeugdzorg. Dan komt de zorgcontinuïteit in het geding en wordt de cliënt uiteindelijk de dupe. 

Wil je verder lezen? Download dan vrijblijvend ons Trendrapport Sociaal Domein 2016-2019, waar we dieper in gaan op de ontwikkelingen in het sociaal domein. 

{{cta('4875e010-c192-46b8-ad7d-fab4cbb130cc','justifycenter')}}

Related reads
Inhoud
Deel dit artikel
Schrijf je in voor de laatste inzichten
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Uitschrijven kan op elk moment

Volg de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg de laatste ontwikkelingen binnen het sociaal domein in jouw mailbox.

Bedankt! Uw inzending is ontvangen!
Vink het vakje aan om aan te geven dat u akkoord gaat met het ontvangen van berichten van A-INSIGHTS en toestemming geeft voor de opslag en verwerking van uw persoonlijke informatie.
` `