No items found.

Rechtmatige winst of een zorgcowboy?

Tijmen Burggraaf
Gepubliceerd
January 12, 2021

De afgelopen jaren zijn de hoge winsten bij zorgaanbieders veelvuldig in het nieuws geweest. Zo werd er op het journalistieke platform Follow the Money gemeld dat zogeheten ‘zorgcowboys’ de zorg in Nederland onnodig duur maken. 'Zorgcowboys' waren voor gemeenten toen nog een nieuw begrip. Ondertussen zijn er in de media genoeg casussen voorbijgekomen van hoge winsten in het Sociaal Domein, en zijn gemeenten en regio’s ervan doordrongen dat die hoge winsten door het hele land worden geboekt. De relevante vraag is nu: hoe ga je als gemeente of inkooporganisatie met hoge winsten om? We geven je drie tips om die vraag te kunnen beantwoorden.

1. Ga altijd signaal gedreven te werk om grip te houden op de onrechtmatige besteding van zorggeld

Hoge winst an sich betekent simpelweg dat een instelling onderaan de streep geld overhoudt. De reden voor hoge winst is veel interessanter dan het winstcijfer zelf, want die kan onrechtmatig zijn. Het winstcijfer is dus een goed startpunt, maar het is van belang verder te kijken naar andere signalen, zoals extreem lage personele inzet of personeelskosten. Die kunnen aanleiding geven om vervolgonderzoek te doen, bijvoorbeeld middels een materiële controle.

2. Analyseer welke aanbieders hoge winsten boeken, en waar

Zoals gezegd hoeven hoge winsten niet te betekenen dat je te maken hebt met zorgcowboys. Ze kunnen ook een effect zijn van de inkoopsystematiek. Daarom is het zaak om middels analyse in kaart te brengen welke aanbieders hoge winsten boeken en in welke segmenten ze dat doen. De uitkomsten daarvan kun je meenemen in nieuwe inkooprondes, zodat je bijvoorbeeld op een strategische manier kunt segmenteren bij het bepalen van de tarieven.

3. Zet de contractwaarde af tegen het winstcijfer

Winstcijfers bij zorgaanbieders komen uit de jaarrekeningen en die worden altijd opgesteld op het totaalniveau van de aanbieder. Het kan dus zo zijn dat de hoge winsten niet worden gerealiseerd op jouw contracten, maar op de contracten met andere gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren of andere financiers waar de betreffende zorgaanbieder zaken mee doet. Zet daarom, voordat je het winstcijfer verder onderzoekt, je eigen contractwaarde daartegen af. Zo kun je zien hoe groot de afhankelijkheid van de aanbieder van jouw contract is. Mochten de hoge winsten samengaan met een kleine afhankelijkheid, dan is de kans groot dat de winsten op andere contracten worden gerealiseerd.

Wil je meer weten over hoe je grip kunt houden op de onrechtmatige besteding van zorggeld? Download dan onze Whitepaper Rechtmatigheid in de Zorg.

Related reads
Inhoud
Deel dit artikel
Schrijf je in voor de laatste inzichten
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Uitschrijven kan op elk moment

Volg de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg de laatste ontwikkelingen binnen het sociaal domein in jouw mailbox.

Bedankt! Uw inzending is ontvangen!
Vink het vakje aan om aan te geven dat u akkoord gaat met het ontvangen van berichten van A-INSIGHTS en toestemming geeft voor de opslag en verwerking van uw persoonlijke informatie.
` `