No items found.

Operationeel verlies in jeugdbescherming en reclassering

Tijmen Burggraaf
Gepubliceerd
September 28, 2020

Zorginstanties in jeugdbescherming en reclassering (JBJR markt) staan onder druk. In de aanloop naar de nieuwe inkooptrajecten is onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat tarieven landelijk onder kostprijs liggen. Hoe krijg je als gemeente inzicht in de kostendrijvers en financiële positie van zorgaanbieders, om in de inkoop een reële kostprijs te definiëren die afgestemd is op de lokale situatie?

Nieuwe inkoop jeugdzorgaanbieders komt er aan
In het komende jaar wordt in veel gemeenten de Jeugdbescherming en -Reclassering opnieuw ingekocht: een mooi moment om nieuwe afspraken te maken met een markt die onder druk staat. Belangrijke afspraken, want gemeenten zijn sterk afhankelijk van het kleine aantal gecertificeerde instellingen (GI’s) voor deze essentiële dienstverlening.

Jeugdzorgaanbieders zwaar onder druk
Uit analyse van A-INSIGHTS blijkt dat de GI’s financieel gezien sterk onder druk staan. De markt is door onder meer transitie-effecten onderhevig aan reorganisaties en wisselende resultaten. Hierdoor is er sprake van significante financiële risico’s in de markt. Dit brengt niet alleen de continuïteit van zorg in gevaar, maar heeft ook directe effecten op de kwaliteit van de dienstverlening.

Bij alle zorginstanties wordt de zorg onder kostprijs geleverd
Uit recent onderzoek blijkt dat de zorg bij alle zorginstanties onder de kostprijs is geleverd. Daaruit is een nieuwe, reële kostprijs voortgevloeid. Deze gemiddelde kostprijs is een nuttig handvat in de nieuw inkoop, maar neemt niet mee dat de tarieven aangepast moeten worden aan de unieke situatie per gemeente. Vanuit het gemiddelde moet dus gefinetuned worden om een reële kostprijs te definiëren die erin voorziet dat in jouw gemeente de zorg tegen de juiste prijs kan worden geleverd.

A-INSIGHTS in het sociaal domein
Om bij de komende inkoop de juiste kostprijs voor jouw gemeente te kunnen definiëren is het zaak goed inzicht te hebben in de ontwikkelingen bij de in jouw gemeente actieve zorgaanbieders. A-INSIGHTS biedt specifiek inzicht in de risico’s, ontwikkelingen en relevante kostendrijvers per aanbieder in uw zorglandschap. Benieuwd naar onze oplossing? Bekijk dan onze Aanbiedermonitor in het sociaal domein. 

Related reads
Inhoud
Deel dit artikel
Schrijf je in voor de laatste inzichten
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Uitschrijven kan op elk moment

Volg de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg de laatste ontwikkelingen binnen het sociaal domein in jouw mailbox.

Bedankt! Uw inzending is ontvangen!
Vink het vakje aan om aan te geven dat u akkoord gaat met het ontvangen van berichten van A-INSIGHTS en toestemming geeft voor de opslag en verwerking van uw persoonlijke informatie.
` `